Dragi Komandante Fidel

Mi, članovi Društva srpsko-kubanskog prijateljstva iz Beograda, upućujemo Ti srdačne čestitke povodom  90-og rođendana , sa najboljim željama da još dugo budeš na čelu Kubanske revolucije.

Ponosni smo na Tvoje revolucionarno delo, jer je ono značilo kraj ropstva za herojski kubanski narod, a istovremeno je bilo i podstrek svim pravdoljubivim i  slobodarskim narodima sveta, u toj večnoj borbi protiv tiranije , neslobode i nečovještva, imperijalizma i neokolonijalizma.

Kao niko u XX veku, dao si lični primer žrtve, i istrajavanja u ostvarenju ideja pravde i slobode.Nijedan revolucionar pre Tebe, toliko dugo i uporno, prkosno, sa jasnim ciljem o nužnoj i neizbežnoj pobedi dobra nad zlom, nije uspeo da se odupre imperiji SAD, da mobiliše kubanski narod i da istovremeno pridobije simpatije i podršku celog sveta.

Slobodno se može reći – Fidel i  njegovo  delo su temelji, tog novog sveta koga čovečanstvo, na humanističkim i slobodarskim idejama komunističke levice, treba da gradi u XXI veku.

Herojska borba kubanskog naroda predvođenog Tobom, u srpskom narodu izazivala je divljenje i osećaj ponosa, jer delimo iste ideale, jer imamo sličnu istoriju ropstva i stradanja, jer snažno žudimo za – Pravdom i Slobodom!

Dragi Komandante,

Kada su evropske horde zla predvođene imperijalističkom nemani SAD, odlučile da raskomadaju SFRJ i da nas uvedu u bratoubilački rat, snažno si stao, kao i toliko puta do tada, na stranu prava i pravde, humanizma i socijalizma, na stranu čoveka i slobode.Branio si pravo svih nas da živimo u državi koju su svojom krvlju i životima, stvarali naši očevi i dedovi.

Brutalno i divljačko bombardovanje Srbije 1999. godine od strane NATO alijanse, osudio si kao najstrašniji zločin protiv jednog naroda i države, i nazvao ga pravim imenom – fašizam!

Neizmerno smo Ti zahvalni što si se odlučno suprostavio priznanju tzv. države Kosovo, i što  principijelno i dosledno braniš pravo Srbije na njen teritorijalni integritet i celovitost.

Rekao si: „Kuba nikada neće priznati nezavisnost Kosova, jer Kosovo je Srbija“.

Srpski narod je uvek u Tebi i kubanskom narodu gledao iskrene prijatelje i braću u patnji i stradanju, saborce u otporu tiraniji i borbi za slobodu i pravdu.

Querido Comandante,  gracias por todo!

¡Feliz cumpleaños!

¡Hasta siempre Comandante!

DRUŠTVO SRPSKO-KUBANSKOG PRIJATELJSTVA:
Sveto D. Dobrijević, potpredsednik
Beograd, 13.08.2016.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Fidel Castro Ruz, Homenajes, Serbia. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s